'Op vier wieltjes'
Nooit kunnen denken dat rolschaatsen van oorsprong een Belgische uitvinding was.
Een online speurtocht leverde dit op:
John Joseph Merlin, (Hoei, 17 september 1735 - Londen, 4 mei 1803) was een Belgische uitvinder en horlogemaker. Hij was de uitvinder van de Cox's horloge. Dit uurwerk moest niet opgewonden worden maar werkte door de schommelingen in de luchtdruk. In 1760 bedacht hij de rolschaats en de nieuwigheid werd met een heuse stunt in de markt gezet, maar hij was met zijn poging om al rolschaatsend viool te spelen tegen een spiegel geschaatst. Een botsing waarbij zowel de spiegel, Merlin zelf en de reputatie van de rolschaats behoorlijk wat averij opliepen. De uitvinding van Merlin werd meteen geklasseerd als levensgevaarlijk speelgoed en verdween meer dan honderd jaar lang uit de belangstelling. Tot de Amerikaan James Plimpton de rolschaats in 1863 herontdekte, er een patent op nam en er vervolgens wereldberoemd mee werd.
Ikzelf heb in mijn kinderjaren enorm genoten van het rolschaatsen. Van zodra het weer het toeliet was ik buiten aan het rolschaatsen. Het zoemende geluid van de rolschaatswieltjes kon soms wel voor sommigen irritant overkomen.
Gelukkig hadden wij vroeger een grote 'koer' die geplaveid was zodat rolschaatsen geen probleem was.
Het waren rolschaatsen met riempjes om rond je schoenen te gespen.
Rolschaatsen zoals er later werden gemaakt met schoenen en met een stopwieltje vooraan was natuurlijk veel handiger dan deze waar je met riempjes de rolschaats aan je schoenen moest bevestigen. Alles evolueert, gelukkig maar.
Rage
Zoals elke rage kende het rolschaatsen doorheen de jaren ups en downs. Dankzij technische veranderingen, zoals de lancering van plastieken wieltjes en kogellagers om de wrijving te verminderen werd het rolschaatsen aan het eind van de seventies en het begin van de eighties razend populair.
Liefhebbers trokken niet langer naar rolschaatsbanen, maar zochten hun toevlucht in park, op brede boulevards en zelfs in rolschaatsdisco's zoals we die kennen uit films.
Rolschaatsen is naar het schijnt minder belastend voor knieën en heupen dan vele andere sporten.
Er zijn twee soorten rolschaatsen:
De gewone rolschaats, met twee wielen voor en twee wielen achter.
De skeeler en de inline-skate, waarbij meerdere wielen achter elkaar staan. (bij de skeeler vroeger 5, maar nu ook wel 4 en de inline-skate 4) dat heeft het voordeel dat de voet ook schuin gehouden kan worden om af te zetten.
In de jaren '90 is de opkomst van de 'inline' rolschaatsen te noteren.
Ik heb hier nog drie paar rolschaatsen op de zolder staan. Neen, deze waar ik mee heb gerolschaatst zijn het niet. Mijn drie zonen hebben dit dus ook nog gedaan in hun kinderjaren. Ik weet niet of er heden ten dage nog gerolschaatst wordt met zo'n gewone rolschaatsen.
Nu heb je natuurlijk de rollerskates of skeelers, ook daarvan heb ik er nog een paar staan daar één van de zonen dat een tijdje heeft gedaan.
De rolschaats is na 150 jaar nog lang niet uitgebold!
skeelers
foto's: Gill
Geen opmerkingen:
Een reactie posten