Waarom ik het hier over de kapokboom heb is te danken aan mijn kinderjaren.
In de winkel van mijn ouders verkochten ze o.a. kapok. De kapok zat in mooie, beigekleurige zakken verpakt, er stond ook een heel mooi logo op. Ik herinner mij die zakken nog heel levendig. Wel jammer dat ik daar geen enkele foto van heb, met de analoge fotografie werden indertijd niet zoveel foto's genomen als nu.
De kapok werd gebruikt als vulling voor kussens.
Ik herinner mij ook dat wij sliepen op zo'n kussens gevuld met kapok. Slapen op zo'n vulling was 'heerlijk ouderwets'
Ik heb wat informatie online opgezocht daar mijn kennis over de kapok zo goed als nihil was. Het heeft mij aangenaam verrast deze zoektocht .
Kapok, wie kent dit eigenlijk nog?
De kapokboom
De ceiba pentandra (botanische naam) of kapokboom is een tropische boomsoort. De kapokboom komt van nature voor in Zuid-Amerika, Centraal Amerika, het Caribisch gebied en tropisch West-Afrika.
De boom wordt meer dan 70 m hoog en heeft een vrij dikke, flesvormige stam.
(bron: Wikipedia)
De kroon van de kapokboom heeft de vorm van een paraplu. De stam is bezet met grote stevige doorns. Deze boom vinden we in de tropen zowel in natte altijd groene bossen als ook in seizoensbossen. In deze seizoensbossen laat de boom, tijdens de droge tijd, de bladeren vallen. De bladeren zijn handvormig gedeeld in vijf tot negen blaadjes. Grote bomen vormen onder aan de stam stevige plankwortels.
De bloemen van de kapokboom zijn niet erg opvallend. De ongeveer drie centimeter lange schermbloemen zijn wit tot paarswit. De bloemschermen verschijnen voordat de bladeren uitlopen en alleen op de nieuwe takken. De bloemen geuren naar zure melk, waarschijnlijk de reden waarom de boom vleermuizen aantrekt.
De vruchten zijn langwerpige peulen van maximaal vijftien centimeter lengte. De zaden in de peulen zijn omgeven door vruchtpluis, dat als kapok in de handel wordt gebracht. De vezels uit het vruchtpluis zijn te glad om garens van te spinnen. Het wordt gebruikt als vulling van regenjacks, zwemvesten, zittingen van stoelen, matrassen en zadels.
Uit de zaden van de kapokboom kan olie worden geperst, die gebruikt wordt als spijsolie. Deze olie wordt ook gebruikt voor zeep en als lampolie. Het hout van de kapokboom is licht en zacht en niet goed bruikbaar om er meubels van te maken. Deze eigenschap beschermt hem ook tegen houtkap door mensen. Indianen hebben het hout van de kapokboom wel gebruikt om er reusachtige kano's van te maken.
Kapok kussens zijn ook prima geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie, omdat huismijt niet houdt van het wasachtig laagje dat om de vezels ligt en die afsluit.
Kapok wordt al eeuwen gebruikt als luxe vulmateriaal. In matrassen werd het in Europa gebruikt vanaf het midden van de 19de eeuw.
Door de introductie van synthetische materialen is het in de 20ste eeuw wat uit beeld geraakt.
Onderhoud van kapok
Onderhoud een kapokkussen door het dagelijks op te schudden en leg het af en toe in de zon - dit is goed voor de hygiƫne van uw kussen.
Het kapok wassen kan niet, omdat daardoor het natuurlijke laagje was om de vezel kapot gaat. Als u merkt dat de kapok zijn veerkracht verliest, kunt u het kussen met een navulverpakking kapok opvullen.
Eigenschappen
Kapok heeft een aantal heel mooie eigenschappen. De kapokvezel is een klein verzegeld buisje gevuld met licht, ideaal voor vulling van kussens. Het is acht keer lichter dan katoen en het ademt en isoleert erg goed dankzij de holle vezel. Kapok is hypo-allergeen door een wasachtig laagje dat om de vezel ligt. Het is verder reukloos, niet giftig en bestand tegen rot (schimmel en meeldauw), waardoor er geen pesticiden nodig zijn.
Kapok is een eco vriendelijke keuze voor vulling van kussens. Het heeft een goede vochtopnemende, sneldrogende en goed ademende werking en geeft een goede ondersteuning aan nek en hoofd.
Men zou kapok ook plantendons kunnen noemen.
Kapokbomen dienen ook als afscheiding van landbouwgrond en voor het beschaduwen van andere gewassen. De bomen groeien zonder toevoeging van mest en leveren ieder jaar een oogst van noten met daarin de kapokvezels.
Niet alleen de pluizen van de noot worden gebruikt, de overige bestanddelen worden vrijwel volledig verwerkt, onder meer voor de productie van soda. Er is dus nauwelijks afval.
(bron: www.yumeko.nl)
Kapok is dus een ideaal natuurlijk vulmateriaal.
Yumeko staat voor eco bed- en badgoed. Ze bieden o.a. kussens aan met vulling van kapok.
![]() |
De kapokboom |
![]() |
De kapokpluizen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten