In de jaren zestig van vorige eeuw had je zo'n tijdelijk mini krantje over de Tour de France. Na de rit van de dag werd dit krantje heel snel gemaakt, gedrukt en verdeeld.
In de volksmond was dit krantje eerder gekend als het 'rondegazetje'.
Ik vond dat vroeger de max want er was altijd zo'n pagina bij met 'zoek de muis', een soort spotprent of noem het een cartoon met heel fijne tekening. Je kon echt heel lang zoeken tot je het muisje vond. Dat was dan om het eerst het krantje bemachtigen om dit mini muisje te vinden. Nu zouden ze zeggen: 'cool'
Gill
Leo De Budt, striptekenaar
Van 1947 tot 1982 tekende Leo De Budt, die zichzelf Buth noemde, voor de krant Het Volk (eerste tourkrant) tijdens de Tour de France de wieleravonturen van Thomas Pips in de Ronde van Frankrijk alias de "Pips-ronde". Het tourkrantje werd luidkeels te koop aangeboden door hiervoor speciaal opgetrommelde jongeren. De oplage liep zelfs op tot 120.000 exemplaren.
In deze wielercartoons vertolkte Thomas Pips steeds de hoofdrol van professionele ronderenner samen met zijn trouwe vrienden Kilo, 1/4 Kilo en Lange Jo. Deze cartoons werden doorgaans gekenmerkt door het spel 'zoek de muis' met in elke gag een verborgen minuscuul muisje.
Als tiener liep Leo De Budt school aan de Gentse academie, waar zijn vader Victor les gaf. Schilder Frits Van den Berghe was een jeugdvriend van Victor De Budt en zocht iemand om hem te helpen bij zijn tekeningen, karikaturen en illustraties. De Vlaamse stripwereld bestond in de jaren dertig nog niet.
Toen Van den Berghe in 1939 stierf, heeft Leo De Budt zijn werk in de krant Vooruit nog enkele maanden voortgezet.
Na de Tweede Wereldoorlog ging Leo De Budt werken voor de krant Het Volk, waar hij Thomas Pips ontwikkelde. Eerst als gagstrip, later als avonturiestig.
Bart Lotigiers, grootvader van Helmut Lotti, was toen hoofdredacteur van Het Volk maar wat de meeste herinneringen oproept zijn de strips die zijn ontstaan over de Ronde van Frankrijk. Bijna duizend heeft Budt er getekend, tussen 1947 en 1982!
Leo De Budt, in een vroeger interview: "Lottigiers vroeg me om een affiche te maken voor de Ronde. Ik vond dat geestig, maakte enkele cartoons en stelde voor om er tijdens de ronde elke dag één te maken. Ik verstopte soms een muisje in de tekening en toen ik dat een keer had nagelaten, kwamen er brieven met de vraag: "Waar blijft die muis?"
Toen besloot hij er elke dag één in te verstoppen. Het werd een fenomeen: half Vlaanderen zocht elke dag naar die muis. Soms moest Budt zelf zoeken waar hij ze had verstopt. Hij werkte gemakkelijk zes, zeven uur aan die minutieus uitgewerkte tekeningen, liefst 's nachts met zijn onafscheidelijke sigaar in zijn mond.
Hij tekende een oeuvre samen van 10.000 illustraties. Daar zijn posters, reclame-affiches, illustraties voor uitgeverij Averbode, bladen als het Zondagsblad en La Cité bij.
Zoek de muis is een begrip gebleven. Op Gentse buurtfeesten wordt nu nog naar muizen gezocht, zelfs tijdens de mosselfeesten in het Nederlandse Philippine wordt nog elk jaar naar muizen gespeurd in oude Pips-cartoons.
Danny Dewilde is exploitant van stripwinkel 9° Kunst en gaf al 16 Thomas Pips-albums uit. "Budt is een historische figuur en één van de eerste striptekenaars. Iedereen kent de muis, maar hij heeft veel meer gedaan. De pauzeplaten op de toenmalige BRT waren destijds van hem. Hij was ook gerechtstekenaar. Hij lag mee aan de basis van de vernieuwde Gentse Feesten. Budt was een heel grafisch tekenaar. Striptekenen was kunst voor hem, geen ambacht. Hij was een noeste werker die leefde voor zijn gezin en zijn werk."
Léo De Budt, geboren in februari 1919, de vader van Thomas Pips, is overleden in 2010 op 91-jarige leeftijd. Hij stond mee aan de wieg van de Vlaamse strip. Vooral met het spelletje 'zoek de muis' tijdens de ronde van Frankrijk verleidde hij speurend Vlaanderen. Budt maakte echter ook tal van ander illustraties
(overgenomen uit artikel Nieuwsblad, online te vinden)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiA6mzNzQRu2ssqbUY8tt4ejdWjV1jZ87R8q3yuzWHcCAp6Y_dES-HCk4pRF-Agw1-xNSINKItWSvKqpG4r_6PoWS6VIMFur1errS9epG1FJcO_OMkbIWWsg64OcRy4rlExe0ucFuOrhli5/s280/foto01+zoek+de+muis.jpg)
De strips zijn van Budt de idee van de muis zijn van de hoofdredacteur Bart Lotigiers. Ere wie er e toekomt.
BeantwoordenVerwijderenWie weet er dat nog
BeantwoordenVerwijderen